Cercetătorii au descoperit astfel că, cu cât inteligența artificială devine mai eficientă în interpretarea limbajului uman, cu atât poate adopta mai bine ideile preconcepute, scrie Descoperă.
Joanna Bryson, savant la Universitatea Bath și co-autoare a acestui studiu, precizează că totuși „nu inteligența artificială are prejudecăți, ci că aceasta învață de la oameni”.
Descoperirea a fost făcută după ce oamenii de știință au creat un model statistic care să noteze conotațiile pozitive și negative asociate cu cuvinte într-un text analizat de AI. Textele au fost diverse, de la istorie la date statistice prezente, reflectând astfel, susțin cercetătorii, părerile unui om obișnuit.
Cuvintele precum „femeie” au fost asociat cu ocupațiile artistice și umaniste și cu gospodăria, în timp ce „bărbat” a fost asociat cu ingineria și matematica. De asemenea, nume de albi precum Emily și Matthew au fost asociate cu termeni pozitivi, în timp ce nume de negri precum Aisha și Darnell au fost asociate cu termeni negativi.
Acest studiu poate dovedi că datele introduse pot fi poluate cu prejudecăți (inclusiv în cazul de față), dar și algoritmii folosiți de cercetători reproduc aceste valori.